Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Aktuális  » Helyi hírek  » Tájékoztató az influenzáról és a megelőzésről
Tájékoztató az influenzáról és a megelőzésről
  Nyomtatás E-mail

-Mi az influenza és hogyan terjed?

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, melyet az influenza A,B és C vírus okoz. Köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is vírusok milliói kerülnek a levegőbe, és ezek belélegezve, akár tömegek fertőzését okozhatják. Zárt tér, zsúfoltság, légkondicionáló berendezések kedvező feltételei a járvány kialakulásának. A vírus a légzőszervek (légcső, hörgők és tüdő) nyálkahártyáját betegíti meg, onnan jut a vérkeringésbe és más szervekbe is. A vírus elleni küzdelem legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek.

Milyen tünetei vannak az influenzának?
Az influenza hirtelen kezdődik, magas lázzal, erős fejfájással, izomfájdalommal, gyengeséggel és kaparó érzéssel a torokban. A „náthás tünetek”: orrfolyás, orrdugulás, hörghurut más vírusfertőzésre utal, nem jellemző az influenzára.

-Hogyan lehet védekezni az influenza ellen?

Járványos időszakban kerüljük a zárt tereket és a tömeget. A betegek köhögéskor, tüsszentéskor takarják el szájukat zsebkendővel, és gyakran mossanak kezet és a járvány megakadályozása érdekében pár napig maradjanak otthon, ágynyugalomban. A védekezés hatékony módja az évenkénti védőoltás. Ismételt oltásokra azért van szükség, mert a vírus változékonysága miatt az előző évben gyártott oltóanyag nem vált ki védettséget a következő évben előforduló vírusok ellen.

 

-Kinek a számára fontos az influenza elleni oltás?

A betegség súlyosan, gyakran szövődménnyel zajlik krónikus keringési, légzőszervi-, vese-, ill. anyagcsere-betegségben szenvedők, immunkárosodásban (immunhiány vagy orvosi kezelés miatt kialakult immungyengeség), cukorbetegségben szenvedőknél, tartósan szalicilátot szedők között és 60 éves kor felett. Súlyos lefolyású és járványos lehet az influenza a szociális és egészségügyi intézményekben tartósan ápolt bármely korú személyek körében. A fent felsoroltak, valamint az egészségügyben-, szociális intézményekben-, baromfi telepeken dolgozók számára minden évben térítésmentes védőoltás áll rendelkezésre.

 

Javasolt még az oltás azoknak, akiknek munkája közérdekű: pedagógusoknak, közlekedésben-, hivatalokban-, kereskedelemben dolgozóknak, vagy akik munkájuk miatt zárt helyen, sok emberrel foglalkoznak. Súlyos beteg, csecsemő, fiatal terhes környezetében lévők is oltandók. Ha a terhesség utolsó harmada vagy a szülés ideje a téli időszakra esik, a kismama oltása kivédheti az újszülött fertőződését. A betegséget a 6-23 hónap közötti csecsemők is nehezebben vészelik át. Mindenki oltható, akinek nem ellenjavallt az oltás.  

 

-Ki nem kaphat influenza elleni oltást?

Az oltás nem adható annak, akinek súlyos allergiás reakciója van tojás fogyasztása után, vagy az előzőleg kapott influenza elleni oltás heves reakciót váltott ki.

-Mikor kell kapni az oltást?
Az influenza szezonja december hónapban indul, csúcsát január, február, március hónapban éri el, ezért már november hónapban érdemes kérni az oltást, de később adva is kivédi a fertőzést.

-Kell-e oltani azt, aki már ősszel átesett az „influenzán”?
Az őszi légúti betegségeket nem az influenza, hanem más vírusok okozzák. A tünetek is különbözőek, általában elhúzódó köhögéssel, torokfájással vagy náthával járnak.  Ezek legyengítik a szervezetet, károsítják a nyálkahártyát, és fogékonyabbá teszik az egyént az influenzára.

-Lehet-e influenzát kapni az oltástól?
Az oltás nem okozhat influenzát, mert nem tartalmaz élő vírust. Az oltóanyagban lévő elölt vírusok ellenanyagot termeltetnek a védekező-rendszerrel, melyek majd megakadályozzák az influenza kialakulását.   

-Milyen panaszt okozhat az oltás?
Előfordulhat az oltás helyén fájdalom, bőrvörösség és a közérzet is romolhat egy-két napig. Ezek a tünetek a napi tevékenységet nem befolyásolják. Láz, vagy súlyosabb tünetek igen ritkán lépnek fel.
A lázat paracetamol tartalmú készítménnyel illetve borogatással lehet csillapítani. Az oltás utáni tünetekről értesíteni kell az oltást végző orvost!
Az influenza elleni védőoltás a járványos időszak előtt, október, november hónaptól hozzáférhető gyógyszertárakban. A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni.  -Akinek térítésmentes oltás jár, háziorvosánál jelentkezzen az oltás felvételére!

ÁNTSZ Füzesabonyi-, Hevesi Kistérségi Intézete
3390 Füzesabony, Rákóczi u. 62. 3390 Füzesabony, Pf. 17
Tel.: (36-36) 341-832  Telefax: (36-36) 341-409
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges   

< Előző hír   Következő hír >

Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Jelenleg 4 vendég online

Eseménynaptár

« < Május 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió