Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Aktuális  » Helyi hírek  » Integrált szociális intézményi struktúra
Integrált szociális intézményi struktúra
  Nyomtatás E-mail

A 2007. júniusi ülés 23., sürgősségi indítványaként tárgyalta a testület a Heves város szociális közfeladatait ellátó intézményrendszer bővítéséről és egy integrált intézményi struktúra kialakításáról szóló anyagot.     

A Heves Megyei Önkormányzat intézményrendszerének mielőbbi átalakítása -egyrészt a megyei költségvetésben jelentkező likviditási problémák jelentkezése okán, másrészt azon szakmai koncepció térnyerése miatt, hogy a közfeladatok ellátásának  jövőbeni elsődleges szereplője a város és térsége- elkerülhetetlen .

A Heves Megyei Közgyűlés Elnöke  2007.április 27-én adta ki azon vitaanyagot , amelyben előzetes munkálatok és gazdasági – szakmai egyeztetések után, az alábbi két területen Heves várost is érintő változásokat tervezett, amelyhez kéri a város egyetértését :

A Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Dr. Szegő Imre Idősek és Mozgásfogyatékosok  Otthona intézményt át kívánja adni Heves Város Önkormányzata részére . Az átadás-átvételt követően az intézmény tulajdonosi és fenntartói feladatait a tervezet szerint  Heves Város Képviselő-testülete látja el és intézményfenntartói társulás keretében működteti.

 

Heves Megye Főjegyzője az elnöki vitaanyagban szereplő feladat és ütemezés szerint megkereste Heves Város Polgármesterét és illetékes osztályait, lefolytatta a szükséges előzetes egyeztetéseket az intézményekkel kapcsolatosan.

Heves Város Polgármestere a korábban megkezdett szociális ellátás racionalizálási programhoz illeszkedően , a megyei megkeresést követően, szakértőt kért fel a koncepció véleményezésére és az előzetes szakmai egyeztetések lefolytatására. Ezen szakértői tevékenység a következő  legfontosabb kérdések megválaszolására irányult :

      • Milyen innovatív változtatások szükségesek  és lehetségesek  annak érdekében , hogy az önkormányzati teherviselés növekedése nélkül , költséghatékonyabb és szakmailag megalapozottabb ellátórendszer szolgálja a Heves város és térsége lakosságát.
    • Milyen típusú szolgáltatások bevezetése javíthatja a szociális ellátás minőségét és az ahhoz való hozzáférést ? 
    • A „ Fehér Hárs „ Idősek Otthona milyen módon integrálható leghatékonyabban a város szociális  ellátórendszerébe ?
 

Az elkészült szakértői javaslat eredményeként, a következő összegző megállapítások kerültek megfogalmazásra :

a)  A jelenleg megyei fenntartású  Dr. Szegő Imre Idősek és Mozgásfogyatékosok Otthona átvétele gazdasági és szakmai szempontok szerint is , megalapozott. A meglevő szociális ellátórendszerbe történő integrálása és annak átalakítás megfelel  a nemzetközi és hazai trendnek és illeszkedik a közszolgáltatások  nyújtása továbbfejlesztésének programjához.

b)  A jelenleg rendelkezésre álló adatok és jogszabályi feltételek ismerete mellett megalapozottan állítható , hogy Heves Város Önkormányzatától nem igényel az átalakítás és működés a jelenleginél nagyobb, saját forrás igénybevételét .

c)  Ugyanakkor a szociális ellátás jelentős minőségi átalakítási folyamata veheti kezdetét , amelynek végeredménye egy lényegesen hatékonyabb ellátórendszer és vélhetően elégedettebb szolgáltatást igénybe vevő.

 d)   Heves város jelenlegi szociális szolgáltatásainak bővítése, törvényi kötelezettségből adódóan is napirenden van.

Ezek a  hiányzó és szükséges szolgáltatások a következők  :

  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  • közösségi alapellátás
  • átmeneti elhelyezések

e)   A szociális közszolgáltatások intézményes nyújtásának leghatékonyabb formája a nemzetközi és a hazai gyakorlat tapasztalatai szerint is a non-profit gazdasági társasági  forma.  ( jelenlegi jogi környezetben : Kht. ) Ezen típusú szolgáltató létrehozása   mentesíti az önkormányzatot számos fenntartói kötelezettség alól, egyszerűsíti és dinamikussá teszi a döntéshozatalt, rugalmassá és szükségletorientálttá teszi szolgáltatást, ugyanakkor a szociális ellátás minőségének és mennyigének biztosítéka marad az önkormányzati tulajdonosi jogok megtartása, gyakorlása. 

f)    Heves Város Önkormányzata megtartva a tulajdonosi-fenntartói jogokat  kezdeményezzen megállapodást a Hevesi Kistérség Többcélú Társulásával is a Dr. Szegő Imre  Idősek és Mozgásfogyatékosok Otthonának és az újonnan belépő szolgáltatások intézményi társulás formájában történő  működtetésére.

g)   Heves város szociális közszolgáltatását végző intézményrendszer egyes elemeit integrált formában célszerű működtetni, amelynek számos előnye mellett kiemelendők a következők :

- Racionális létszámgazdálkodás – a közös gazdasági egység mellett, bizonyos szakmai létszámnormatívák intézményi szintű alkalmazása.
- Szakmai létszám átcsoportosítás , racionalizálás.
- Kisebb fajlagos költségű , hatékonyabb szolgáltatások.
- A Fehér Hárs Idősek Otthona működtetésének beindítása.
- Egymásra épülő , a szükségleteket figyelembe vevő ellátások.
- Szállítási, beszerzési feladatok koncentrálása,ezáltal a költségek csökkentése.
- Kiszerződéses feladatok egységes szemlélet alapján.
- Diszpécser szolgálat működtetése.
- Egységes szakmai irányítás – minőségbiztosított ellátások minden szinten.
- Pályázatok, fejlesztések , beruházások tervezhetősége.
- Intézményfejlesztési menedzsment működése.

 

A testület az előterjesztés alapján támogatja a város szociális közszolgáltatásaiban tervezett változásokat, tekintettel arra, hogy a Heves Megyei Önkormányzat változtatási kényszere  és Heves város érdeke, szándéka egybeesik, hiszen megoldódik a Fehér Hárs Intézményegység működése és teljesül azon állampolgári igény, hogy a város idős házaspárjai intézményi gondoskodásra szorulva együttes tölthessék napjaikat, továbbá  lehetőség nyílik egy széles spektrumú, azonos szakmai szempontok szerint működő szociális szolgáltatási rendszer kialakítására is.

 

Az alábbi határozati javaslatok szerint:

 

I.

 

1.    A Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Dr. Szegő Imre Idősek és Mozgásfogyatékosok Otthona intézmény működésének átvételét Heves Város Önkormányzata támogatja.

2.    Az átadás-átvételt követően az intézmény tulajdonosi és fenntartói feladatait Heves Város Önkormányzat látja el és azt intézményfenntartói társulás keretében működteti. 

3.    A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert az intézmény átvételével és az intézményfenntartói társulással kapcsolatos  feladatok végrehajtására

II.

1. Heves Város Önkormányzata a szociális  szolgáltatási közfeladatok  ellátására az előterjesztésnek megfelelően létrehozott integrált intézményi struktúrát alakít ki . 

2. Az integrált intézményi struktúrához tartozó  intézményegységek az alábbiak szerint határozza meg :
1) Dr. Szegő Imre Idősek és Mozgásfogyatékosok    Otthona -     intézményegység  
2) Fehér Hárs Idősek Otthona - intézményegység
3) Heves Város Önkormányzatának Gondozási Központ-intézményegység    

3. A szociális  szolgáltatási közfeladatok  ellátására, az előterjesztésnek megfelelően létrehozott integrált intézményi struktúra elnevezése :

  „HEVES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA HUMÁN SZOLGÁLTATÓ ÉS INFORMÁCIÓSKÖZPONT „           

4. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert ,  hogy  az  integrált intézményi struktúra kialakításához szükséges intézkedéseket tegye meg.

III.  

1. Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális  szolgáltatási közfeladatok  ellátására non-profit gazdasági társasági  formát hoz létre.

2. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester ,  hogy  a  non-profit gazdasági szervezeti forma létrehozásához  szükséges intézkedéseket tegye meg.                          

 

 
< Előző hír   Következő hír >

Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online

Eseménynaptár

« < Május 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió