Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Közhasznú információk  » Kultúra  » Művészeti csoportok
Művészeti csoportok
  Nyomtatás E-mail

Biró Lajos Irodalmi Klub

A Klub vezetője: Dzvonár Sándor

A klub 2007. március 23-án alakult meg. Tagjai hittel vallják, hogy találtak egy magot, egy közös célt. Csak a fényt kell erősíteni, csak folyamatosan ösztönözni kell az erőt, hitet adó magot, hogy csírázni kezdjen, hogy terebélyesedjen, hogy e kedves, hasznos kincsnek elsodorhatatlanságot biztosító gyökérzete tartósan létezzen, nemzedékeken át hasson.

Hogy mi e kis mag? Egy ember, egy alkotó, aki számokban kifejezve is sokat alkotott, értékben még nagyobbat. Nem ő tehet róla, hogy oly kevesen tudják, tudjuk, hogy maradandót, ezer kézzel őrzendő értékeket hozott létre.
Ő Biró Lajos újságíró, regény-, novella, színmű,- és filmforgatókönyvek írója. Ő, aki kényszerből vagy tudásvágyból bejárta a világot, szemlélte alkotási tárgyként azt. Jól beszélt franciául, németül, angolul, olaszul, de otthon volt a Távol-Kelet kínai, indiai világában is.
Ő az, aki olyan nagyságokat tudhat barátjának, alkotótársának, mint Ady, Korda Sándor, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső, Nagy Endre, Kálmán Imre, Jakobi Viktor, Dankó Pista, és még sorolhatnánk.

Biró Lajos 1880. augusztus 22-én született Bécsben. A családnak itt üzlete volt. Három éves, amikor a család Hevesre költözik. A közvetlen rokonok, ősök régóta e táj szülöttei.
Az itteni gyermekek életét élte meg nap mint nap. Jól ismerte a lóúsztatót, a "Forrást", ott játszott a vásártér homokbuckáiban. Az izraelita elemi iskolába jár. Középiskoláit Egrben kezdi el és Budapesten fejezi be. Már kialakult céljai megvalósítására - újságíró szeretne lenni - itt lát sokkal több lehetőséget. A Függetlenség c. napilapnál kap állást, de a lap rövidesen megszűnik. Székely Bertalan lapszerkesztő Párizsba költözik, ahová követi Biró Lajos. Tudósítói munkával szerzett jövedelme azonban az anyai támogatás ellenére is elégtelen. Ám Párizs az ő számára is szellemi gyarapodást, új eszmék, gondolatok világát jelenti. 1899-ben soványan, betegen érkezik haza Hevesre. Édesanyja és nagybátyja a tápdús falusi ételekkel, a sok friss tejjel, a teremtett nyugalommal, a szerető gondoskodással meggyógyítják.  Heves erőt adott - és később is oly sokszor - elhatározást az út folytatásához.

A 20 éves fiatalember 1900-ban Pesten, majd néhány hónap múlva Nagyváradon dolgozik a Szabadság című napilap szerkesztőségében. Itt ismerkedik meg Ady Endrével, akivel közös szobában laknak. Életre szóló, sokszínű barátság kezdődik közöttük. Adyt még Hevesre is meghívja, aki a békén, a nyugalmon és a feléje áradó szereteten túl a hevesi vörös bélű, finom dinnye magját is elviszi az édesanyjának Érdmindszentre.

Biró Lajos nevével a sajtóban először 1900. március 8-án találkozunk a Szabadság c. lapban Családi boldogság címen megjelent tárcanovella írójaként.
1902-ben "egyéves önkéntes" katonának vonul be. Először Olmützben, majd Nagyváradon szolgál a tüzéreknél. Novelláival és cikkeivel, melyeket rendszeresen küld a pesti újságoknak, a fővársoban is feltűnik a legjobb irodalmi körökben.
A hevesiekhez valószínűleg a legközelebb áll a Kunszállási emberek című novelláskötete. A Kunszállás megnevezés Hevest jelenti, ez a novellákban nyer cáfolhatatlan bizonyítékot.  A kötet először 1912-ben jelent meg.
Az író Heveshez való kapcsolódása történelmileg itt véget is ér, de nem érzelmileg. Biró Lajos eddigi ismereteink szerint 14 novellát, 14 regényt, 16 színművet, 15 filmforgatókönyvet írt. A Klub folyamatosan kutat az itt még nem szereplő művek után.

A Biró Lajos Irodalmi Klub tagjai köteleségüknek érzik a nagyszerű író, ember emlékének folyamatos őrzését és nemzedékekre történő átörökítését is. Bízunk abban, hogy támogatókra találunk!



Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Jelenleg 2 vendég online

Eseménynaptár

« < Április 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió