Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Közhasznú információk  » Rendőrség  » Rendőrségi hírek  » Bűnmegelőzési hírlevél 2023. július
Bűnmegelőzési hírlevél 2023. július
  Nyomtatás E-mail

 

Bűnmegelőzési hírlevél

2023.július

 

Vigyázat, csalók!

 

Az utóbbi időben nincs olyan nap, hogy ne érkezne feljelentés valamilyen csalásról. Az interneten történő adás-vétel és az ezzel kapcsolatos kisebb-nagyobb visszaélések szinte már meg sem rökönyítik az embert, annál riasztóbb azonban az a tendencia, amelynek során a csalók  már nem elégednek meg az egy-egy ügyleten kicsalt pénzzel, hanem mindet akarják, amije csak van a kiszemelt áldozatnak.

 

Igen gyakori módja a csalásoknak, az úgynevezett „banki csalás”, amelyeket  rosszindulatú, adathalász telefonhívásokkal valósítanak meg.

A támadó (a csaló) megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat. A telefonáló „ügyintéző” ilyenkor legtöbbször arra hivatkozik, hogy a számlavezető bank egy gyanús tranzakciót észlelt, ezért az ügyfél számláján biztonsági intézkedéseket kell tenni. Ehhez a hívott ügyfélnek állítólag meg kellene adnia internetbankos jelszavát, bankkártyájának adatait vagy egy alkalmazást kellene telepítenie.

v  Az ilyen megkeresés esetén szakítsa meg a telefonhívást, majd hívja fel bankjának megbízható ügyfélszolgálati telefonszámát a hívás valódiságának ellenőrzéséhez! A telefonszámról a pénzintézet hivatalos weboldaláról tájékozódhat.

v  Legyen gyanús, ha a telefonáló a hívás során számlavezető bankjának megnevezését kéri vagy nem is az Ön bankjától keresi! Más pénzintézet nem tud felvilágosítást adni az Ön tranzakcióiról, illetve nem tudja átkapcsolnia a telefonhívást az Ön bankjához.

v  SOHA NE adja meg a bankkártyája adatait, internetbanki jelszavát, azonosítóját vagy egyszer használatos SMS-ben kapott kódját! A bank ezeket az információkat sosem kéri el.

v  SOHA NE telepítsen kérésre alkalmazást a telefonjára vagy más digitális eszközeire! A csalók a legtöbb esetben az AnyDesk vagy TeamViewer nevű szoftverek telepítésére próbálják rávenni az áldozatokat. Ezek a programok távoli hozzáférést biztosíthatnak az Ön eszközéhez, a csaló így láthatja, amint belép az internetbanki felületére. Léteznek banki alkalmazások, azonban a pénzintézetek sosem kérik azt, hogy bármilyen alkalmazást telepítsen.

v  SOHA NE utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank sosem kér ilyet.

 

A másik legnépszerűbb módszer napjainkban a Vinted oldal felhasználásával végrehajtott csalás. Hasonlóan működik a „banki csaláshoz”, ebben az esetben is cél megszerezni a hozzáférést az áldozat számlájához, ehhez pedig a banki adatai szükségesek. Ehhez első lépésként kicsalják a hirdető e-mail címét, majd erre küldenek e-mailt,benne-egy linket, sokszor a Vinted nevében megerősítendő az eladást vagy vásárlást. A linkre kattintva különböző oldalakon, többnyire ál banki oldalakon, kérik az internet banki adatok megadását is.

v  Ha Ön pénzt vár a számlájára (mert például Ön az eladó), az UTALÓNAK NEM SZÜKSÉGES ISMERNIE AZ ÖN INTERNETBANKOS ADATAIT (felhasználónév, jelszó, egyedi, sms-ben kapott kód, stb). EZEK AZ ADATOK ANNAK NÉLKÜLÖZHETETLENEK, AKI EL AKAR UTALNI AZ ÖN SZÁMLÁJÁRÓL!

 

 

 

 

kiberpajzs.hu  

Tudjon meg többet a kibertérben elkövetett bűncselekményekről!

 

 

 

Amennyiben csalás áldozatává válik, minél hamarabb forduljon számlavezető bankjához segítségért és tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Alosztály

(:112

 

 

 

 

Segítségért fordulhatnak az áldozatsegítő szolgáltatást

nyújtókhoz is:

 

Egri Áldozatsegítő Központ

Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10.


Tel: +36 (30) 3752176

e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

 

 

 

< Előző hír   Következő hír >

Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online

Eseménynaptár

« < Május 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió