Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Városunk  » Látnivalók
Látnivalók
  Nyomtatás E-mail

Heves és környéke rendkívüli természeti értékekkel rendelkezik, ezek közül a legjelentősebb a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi körzet. Magyarországon kb. 500.000 ha-ra tehető a természetközeli állapotban maradt gyepes terület, melynek jelentőségét az adja, hogy sok faj itt éri el elterjedési területének északi határát, s így a hazai társulásokban sajátosan keverednek a különböző elterjedési típusokhoz tartozó fajok. A Hevesi Füves Puszták területén olyan, a folyószabályozások után kialakult másodlagos szikes puszták találhatók, amelyek számos Európa-szerte is ritka és veszélyeztetett madárfaj számára biztosítanak kedvező életfeltételeket. A terület egyik legjelentősebb természeti értéke az a túzokállomány, amely az egész világon veszélyeztetett az élőhelyeinek nagymértékű csökkenése miatt. E faj megőrzése érdekében feltétlenül fontos a természetes élőhelyi feltételek megtartása, javítása. Hasonló jelentőségű a térségben élő madarak közül a parlagi sas és a kerecsensólyom. Ezek kiváló táplálkozási lehetőséget találnak a hevesi síkon előforduló ürgetelepeken. Fontos madara a térségnek a színpompás szalakóta, amely Európa nyugati részén sajnos fokozatosan kipusztult. Jelentős még az ugartyúk, a kékvércse, a hamvas réti héja és a gyöngybagoly. A fészkelő fajok mellett nagy számban vonulnak erre ludak, récék, pari madarak és darvak is. A védett térség a tervek szerint tovább bővül a jövőben és változik a terüket használata is az itt élő növény- és állatvilág érdekeit még jobban szem előtt tartva.

Hevestől néhány km-re található a Pintér-tanya. Itt rengeteg szórakozási lehetőséget találnak a pihenni vágyók: foci-, tenisz-, tekepálya, úszómedence, biliárdasztal, csónakázótó áll a vendégek rendelkezésére. A több napos pihenés érdekében 16 vendégszoba, az étteremben pedig finom meleg ételek várják a vendégeket. Most épül a tanyán egy kis kápolna, és a tervek szerint egy új épületet is emelnek a férőhelyek bővítése érdekében. A tanyán rendezvényeket is tartanak, például a rendőrnapot és a köztisztviselői napot, de zenés mulatságokat is rendszeresen szerveznek.

Hevesről kiindulva sok hangulatos túra tehető:

  • Heves-Tarnaméra-Tarnaörs-Jászszentandrás-Heves (45 km)

A hangulatával lenyűgöző Zaránk és Erk községek érintésével álljunk meg Tarnaörsön és az Orczy-kastély bejáratánál csodáljuk meg a kaput őrtő két oroszlánt. Olyan, mintha a falu békéjét őriznék. Tarnaörsről Homokpuszta felé a Szent Anna kápolnában gyönyörködhetünk és nyárfaerdők között kerékpározhatunk be Jászszentandrásra, majd tovább Hevesre.

  • Heves-Tarnaméra-Boconád-Tarnabod-Sóderbányák-Pintér-tanya-Erdőtelek-Heves (40 km)

A Heveshez tartozó Alatkacsárda környékén évtizedek óta sóderbányászat folyik, ezért nagyon sok tó alakult ki a felhagyott bányagödrökben - a környékbeli horgászok örömére. A tavak egy része a horgászegyesület kezelésében van, így mindig van haltelepítés és biztosítják a tavak rendezett környezetét. A Pintér-tanyát érintve érhetünk Erdőtelekre, ahol a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Arborétum fái között sétálgathatunk. Innen csak néhány perc kerékpáron Tenk, mely szép, virágos település, központjában modern katolikus templomával.

  • Heves-Besenyőtelek-Kömlő-Átány-Heves (50 km)

Besenyőtelek után Kömlőig csodás akác-lombsátor alatt haladhatunk. Kömlőre érve egymást merőlegesen keresztező utcákon némely ház a századelő arculatát idézi. A falut elhagyva tipikus alföldi tájon átjutunk Átányba, ahol a református templom hűs falai között évente rendeznek orgonahangversenyt.

  • Heves-Pély-Tarnaszentmiklós-Hevesvezekény-Heves (30 km)

A Hevesről Pélyre túrázó ízelítőt kaphat a pélyi puszták hangulatából, amely sokszor a Hortobágyot idézi. Utunkat fácánok, mezei nyulak, őzek keresztezhetik. Pélyről érdemes néhány kilométeres kitérőt tenni a Sajfoki zsilip és szivattyútelephez. Ez az 1878-ban létesült telep még ma is működő gépeivel az egyik legértékesebb vízügyi emlék.

Ha valaki hosszabb időt tölt el Hevesen és környékén és jobban megismeri az embert és a tájat, bizonyára szép emlékekkel tér vissza és ajánlja barátainak is.

Kapcsolódó oldalak:
Szállások Hevesen



Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Eseménynaptár

« < Április 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió