Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Közhasznú információk  » Kultúra  » Egyéb információk
Egyéb információk
  Nyomtatás E-mail

Tanulmányok Hevesről" c. tanulmánykötet

Szerkesztette Petercsák Tivadar és Szabó J. József.
Megjelent 2001-ben.

A kötet a millennium tiszteletére készült Heves Város Önkormányzatának megbízásából. Az exkluzív bőrkötésben megjelenő, tudományos igényességgel megírt történeti összefoglaló mű húsz tanulmányt tartalmaz. A régészeti, történeti és néprajzi fejezetek az őskortól kezdve a XX. Század közepéig felölelik a település múltjának legfontosabb korszakait. Kiemelt hangsúlyt kap a koraközépkori ispáni vár, Heves egykori közigazgatási és egyházi szerepének, a polgárosodás időszakának és gazdasági életének bemutatása. Öt tanulmány foglalkozik a település hagyományos népi kultúrájának ismertetésével. A kötet szerzői között vannak Hevesről elszármazott régészek (Bóna István akadémikus, Gömöri János - Soproni Múzeum), levéltárosok, pedagógusok, azonban többségük a Heves Megyei Múzeumi Szervezet intézményeiben dolgozó tudományos munkatársak közül került ki.A tanulmánykötet nélkülözhetetlen forrást jelent a Heves múltja iránt érdeklődők számára.

Dr.Grúz János: Heves várostörténete

A történelem a valóság tudománya. A valóság ismerete nélkül illúzió minden, amit a múltról állítunk és ingatag a jövő, amit nélküle építünk.

Grúz János Heves város története című könyv megírásának célja, hogy tudjuk meg igaz valóságában, kik vagyunk, honnan jöttünk, mert akkor talán jobban eltaláljuk, hogy hová és hogyan menjünk, hogy békés egyetértésben élhessünk Célja a történeti valóság kérlelhetetlen őszinteségű bemutatása - nem egyik vagy másik kor, hanem az emberiség, közelebbről a hevesi nép közös érdekében.

A hevesi historikus kötelességének érzi a múlt fejlődését megmutatni, hogy az élet szerves egységben nőhessen bele a jövőbe. Nem lehet nagyobb és szentebb feladata, mint hogy felderítse végre a nemzetiségek jelen ágálása mögött megbújó valóságtartalmat, hogy végre tudjuk, kik vagyunk, ne csak vétkes képzeletünk csábítsanak bennünket gonosz testvérharcra.

A szerző 1969-ben már megírta városunk történetét. Négy évtized elmúltával azonban történészeink számos új adatot szolgáltattak, sokkal több tényt ismertettek, így ismét aktuálissá vált ennek korrigálása, fejlesztése, kibővítése.

Mondandóját igyekezett népszerű, könnyen olvasható, szakértők számára is érdekesen az olvasók elé tárni. Mára e kötet már fontos történelmi forrás. Elavulhatatlan érdemei vannak, hiszen Hevesnek ez egy fontos monografikus feldolgozása.

A könyv önmagában befejezett egész, de minthogy az emberi történelem nem zárul le, kedvező körülmények esetén további kötetek is követhetik.

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Eseménynaptár

« < Június 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió