Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Gazdasági élet  » Ipari park
Ipari park
  Nyomtatás E-mail

FEJLESZTIK AZ IPARI PARKOT - HEVES MEGYEI HÍRLAPBAN MEGJELENT CIKK (2008.02.20.)

Hevesen és környékén minden ötödik ember munkanélküli. Az ország egyik leghátrányosabb helyzetben lévő kistérségének nagy szüksége volna munkahelyteremtő beruházásokra. A megoldás sarokköve lehet a hevesi ipari park fejlesztése. A város 2006 januárjában szerezte meg az ipari park címet egy, a település határában található 27 hektáros területre. Az ingatlan nagyobb része, egy mintegy 17 hektáros darab még beépítetlen, a többin négy vállalkozás, a Hevestherm, a Heves Ponyva, a Hevesgép és a Forgács Művek osztozik, akik mintegy félezer munkavállaló számára biztosítják a megélhetést. Az önkormányzat az elmúlt hónapokban olyan partnert keresett a gazdasági terület működtetésére, aki kapcsolatrendszerének köszönhetően hazai kis- és középvállalkozásokkal tudja benépesíteni a parkot. A tárgyalások három jelentkezővel indultak meg, s a városvezetés végül a Budaörsi ISC Kft. ajánlata mellett döntött. Csáki Zsigmond polgármester elmondta, választásuk azért esett erre a cégre, mert ők nem kértek előre pénzt, hanem jelentős kockázatot vállalva azt ajánlották, hogy sikerdíjért, esetleg később üzletrészért cserébe menedzselik a projektet. Ezáltal számukra is fontos, hogy minél több sikeres cég jöjjön Hevesre. Az előkészítő munkákra huszonhárommillió forintot költött a település. A február nyolcadikán aláírt keretmegállapodás után végre elindulhat az ipari park területének további harminc hektárnyi bővítése a 31-es főút túloldalán, szemben a jelenlegi telkekkel.

Image

Először az ISC és a város vezetése megvitatják a korábban kidolgozott hosszú távú városfejlesztési stratégiát, majd - mivel az elmaradottabb térséghez tartozó településeknek kevesebb önerőt kell biztosítani - pályáznak az infrastrukturális fejlesztésekre, ezek összköltsége elérheti a 3-500 millió forintot is. A legelső lépések közé tartozik a volt szántóföld közművesítése, a munkálatok várhatóan még az idén megindulnak. Év vége felé talán az első vállalkozások is betelepülhetnek. Az ipari park korábbi területein barna mezős - azaz épületek, rosszabb állapotú közművek találhatók -, az újabbakon zöld mezős beruházásokat lehet végrehajtani. A gazdasági szereplők számára vonzó lehet az autópálya viszonylagos közelsége, a 31-es főútvonal - amelynek felújítását meggyorsíthatja a vállalkozói lobbi: a tervek szerint másfél méterrel szélesebb, s tizenegy tonna teherbírású lenne az út -, valamint a vasútvonal, a meglévő iparvágányokkal. Ezek mellett a trafóház, a hűtőház, a termálvizes kút is előnyöket jelenthet. Csáki Zsigmond kifejtette: a nemrég létrehozott HEVA Kft. az önkormányzati vagyont jól kezeli, hiszen a víziközmű-vagyonnal, valamint az ipari parkkal kapcsolatos terveket is teljesítette, már csak a fürdőhöz szeretnének tőkeerős befektetőt találni. A későbbiekben alapítanak még egy vagyonkezelő céget, melynek feladata az ipari parkkal, valamint a címmel járó teendők ellátása lesz. Hozzátette, szeretnék a civil szervezeteket, valamint a vállalkozásokat is mindinkább bevonni az önkormányzat munkájába. Létkérdésnek tartja a gazdasági szereplők megtartását, ezért tájékoztatják őket, hogy a befizetett adójukat mire fordították.

Tapasztalt beruházás-menedzserek - A Budaörsi ISC Kft. ipari parkok fenntartásával, az ottani cégek kiszolgálásával foglalkozik, de létesítettek már inkubátorházakat, és innovációs központokat is - tudtuk meg Gergely Zoltántól, a cégcsoport ingatlanfejlesztési üzletágvezetőjétől. - Referenciáink közé tartozik többek között a budaörsi, a dunavarsányi és a gyáli ipari park is. A hevesi beruházással jelentős kockázatot vállalunk, de az adottságokat és gyakorlatunkat kihasználva bízunk a sikerben.

 Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Eseménynaptár

« < Február 2019 > »
H K Sze Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
© 2019 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió