Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Közhasznú információk  » Rendőrség  » Rendőrségi hírek  » Bűnmegelőzési hírlevél 2022/1
Bűnmegelőzési hírlevél 2022/1
  Nyomtatás E-mail

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

 Bűnmegelőzési Alosztály

 

Bűnmegelőzési hírlevél

Vigyázat, csalók!

Válogatás az elmúlt hét eseményeiből

 

Á. István  feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki bankbiztonsági ügyintézőnek kiadva magát  2022.01.06-án felhívta, és arról tájékoztatta, hogy a sértett számláján gyanús tranzakciót észleltek. Ezért egy rövid időre zárolják a számláját és kérték, hogy adja meg az internetbank belépési adatait. A sértett ezt megtette, ezt követően az ismeretlen több, mint három millió forintot utalt el a számlájáról.

Az e-mailen, SMS-en és telefonon keresztüli csalások nagyon gyakori visszaélési formákká váltak. Ezek célja, hogy az elkövetők a pénzintézetre, bankra hivatkozva csalják ki a számla vagy bankkártya birtokos személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártya adatokat. Gyakori az is, hogy valamilyen alkalmazás telepítésére igyekeznek rávenni a kiszemelt áldozatot, ami egy adatlopó képességekkel felruházott vírus, aminek a telepítése után az áldozat minden adatához hozzáférnek.


Soha ne adja meg se telefonon, se e-mailben, sem az interneten a pénzintézeti számlájával,

bankkártyájával kapcsolatos adatokat!

 

Ha ilyen hívást, smst vagy e-mailt kap, ellenőrizze vissza, azonnal jelezze azt a bankja telefonszámán, vagy személyesen a bankfiókban, szükség esetén intézkedjen a bankkártyája, hitelkártyája, internetes vásárlások tranzakciójának letiltására!

 

Cs. Antalné feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2021. decemberben a saját nevén lévő, pénzintézetnél vezetett folyószámlájáról ismeretlen módon 2 alkalommal vett le nagyobb összeget, körülbelül fél millió forint összegű kárt okozva a sértettnek.

Az egyik legnépszerűbb módja a csalásnak az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés. Ál nyeremény játék, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintaniuk, esetleg kitölteni egy egyszerű kis kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az Ön adatait, amivel később különböző visszaéléseket követnek el. Az Ön által megadott adatokkal, vagy amelyeket elloptak az ide-oda kattintgatás során, idegenek vásárolnak az interneten az ön pénzéből, megcsapolják a bankszámláját, áruvásárlási kölcsönt vesznek fel, szerződést kötnek internet, mobil telefon előfizetésre stb.

Tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.


Javasoljuk, hogy az internetes vásárlásokhoz használjanak virtuális bankkártyát, vagy


bankszámlát, amelyen csak annyi pénz legyen, amelyet éppen az aktuális vásárláshoz, egyéb


üzletkötéshez, szállásfoglaláshoz stb. használnak fel és el is utalnak. Igy, ha adathalászok


megszerezték is az adatait valamilyen módon (akár Öntől csalták ki, akár internetes tranzakció

közben lopták el) nincs mit levenni arról a számláról, amin nincs semmi!

Javasolt továbbá napi korlátozás beállítása, a biztonság érdekében pedig személyes egyeztetés a pénzintézetben.

T. Attila feljelentést tett ismeretlen tettes ellen akitől 2021. decemberben licit útján vásárolt egy pénzérmét melynek az árát valamint a postaköltséget el is utalta a hirdetőnek de az érmét azóta sem kapta meg.

F. János feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a Facebook Marketplace internetes adás-vételi oldalon egy mobiltelefont hirdetett eladásra. Az eladóval 2021.12.31-én messengeren felvette a kapcsolatot, majd a megbeszélt vételárat át is utalta a hirdető által megadott számlaszámra. A megvásárolni kívánt készülék azonban nem érkezett meg, a hirdető pedig azóta nem elérhető, a facebook profilját is törölte

Javasoljuk:

Lehetőség szerint teremtse meg a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adja át, vagy utalja el!

Lehetőség szerint teremtse meg a hirdetővel a személyes kapcsolatfelvételt, ellenőrzést!

 


Ismét unokázós csalók kíséreltek meg pénzt kicsalni megyénkben, szerencsére egyikőjük

sem járt sikerrel.

2022.01.07-én Gyöngyösön három, Hatvanban pedig négy idősebb hölgy, illetve hozzátartozójuk tett bejelentést a rendőrségre, amely szerint ismeretlen telefonáló azzal hívta fel őket, hogy unokájuk/fiuk/lányuk letartóztatásba került, rövid időn belül jelentkeznek a lakáson, hogy átvegyék a pénzt a bajba jutott „kiváltására”. A telefonálók között férfi és nő is volt, ügyvédnek adták ki magukat, és 2,5-4 millió forint közötti összeget kértek átadni a telefonálást követően  rövid időn belül jelentkező személy részére. 

Kérjük, idős hozzátartozóikkal tartsák napirenden, beszéljék meg rendszeresen  a legalapvetőbb, biztonságukat érintő magatartás szabályokat: ne engedjék be a lakásba a váratlanul jelentkező idegeneket bármire hivatkozzanak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, bármilyen termékkel házalnak, vagy éppen rosszullétet színlelnek, segítséget kérnek, régi ismeretségre hivatkoznak! Legyen kéznél olyan személynek a telefonszáma (szomszéd, rokon, hozzátartozó), akit azonnal tudnak értesíteni!

 


Amennyiben telefonon hivatkoznak unokára, egyéb hozzátartozóra, aki bajba került és

pénzre van szüksége, a pénzért pedig rövid időn belül jelentkezik valaki:

Ø Ne mondják el a telefonban, mennyi pénzük van otthon!



Ø Ellenőrizzék vissza a telefonáló által elmondottakat, hívják fel az unokát,

egyéb hozzátartozót és a Rendőrséget!

Ø Ne engedjék be a pénzért jelentkező idegent se a lakásba se az udvarra!

 

Ne feledjék, ha tényleg baj van, a Rendőrség tud segítséget nyújtani!

 

Ha hasonló hívást kapnak, kérjük azonnal értesítsék a Rendőrséget, akkor is, ha kellően elővigyázatosak voltak és az elkövető(k)nek  nem sikerült megvalósítani a bűncselekményt!

112

< Előző hír   Következő hír >

Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Eseménynaptár

« < Április 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió