Cheap Programs Retailer Buy Software Great Sales

Kezdőlap  » Városunk  » Látnivalók
Látnivalók
  Nyomtatás E-mail

Turizmus

Heves a 31-es főközlekedési út mellett fekszik. Az M3-as autópályáról Budapest felől a nagyfügedi, Miskolc irányából pedig a füzesabonyi kihajtónál kell letérni, hogy eljussunk a városba. Vasútállomása a település keleti részén a központtól távolabb található a Kál-Kápolna – Kisújszállás vasútvonalon. Hevesvezekény felől a Dobó István utcán érünk a város központjába, a Hősök terére.

Katolikus Templom belső
Katolikus Templom belső

Itt áll a város legrégebbi építészeti emléke, a római katolikus templom, amely a XIII. sz.-ban épült, majd a XV. sz.-ban gótikus stílusban alakították át. A török hódoltság után, az 1770-es években Haller Sámuel tábornoknak köszönhetően toronnyal bővítették, és barokk stílusban építették újjá. Falait támpillérek erősítik, 1969-es felújítása során északi és déli homlokzatán gótikus ablak- és ajtórészleteket tártak fel. A XVIII. sz.-i barokk főoltárkép Krisztus megkeresztelését, a mennyezeti freskók Keresztelő Szent János életének eseményeit ábrázolják Antoine Rosiertől . A berendezések zöme szintén a XVIII. sz. második feléből származik. A templomkertben csatornaépítés során 1966-ban találtak rá a templom 1465-ben készített gótikus harangjára, melyet felirata szerint Pál mester készített. Nepomuki Szent János 1768-ban készült homokkőszobra a templomban található, míg másolata a kertben áll.

Milleniumi emlékmű
Milleniumi emlékmű

A millenniumi emlékművet a központi parkban tekinthetjük meg, 1996-ban újították fel. Az I. világháborús emlékmű Rodin tanítványának, Finta Sándornak az alkotása, a volt községháza mögötti parkban található. A régebbi szobrok mellett a városban több újabb köztéri alkotást is láthatunk Kő Páltól. A Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész a város szülötte, és mára már díszpolgára, aki évtizedek óta nyaranta itt alkot a hevesi művésztelepen tanítványaival. Az egyik műve, amelyet a II. világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állítottak, szintén a Hősök terén látható.

A régi „tanácsháza” klasszicista épületében (Hősök tere 1.) 2005-ben nyílt meg a város múltját és jelenét egy helyen bemutató Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény. Az épület egyik szárnya ad otthont a helytörténeti-néprajzi gyűjteménynek, megemlékezve az alapító Hegedűs Béláról is. A másik részlegben Kő Pál állandó kiállítása tekinthető meg. (Nyitva tartás: H: zárva, K-V.: 9.00-16.00, Tel.: 36/346-657.) 

A szomszédos épület, a Gyermekkönyvtár udvarán található a kőtár, ahol a régi nemesi kúriák és középületek kőemlékei, valamint a felszámolt temetők helyileg védett síremlékei tekinthetők meg.

Háziipar
Háziipar

A Pély felé vezető Kossuth utcában, a volt Radics-kúriában (1840-es évek, klasszicista) működik a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet központja (Kossuth u. 26., tel.: 36/346-811).
A szövetkezetben sok népi iparművész dolgozik, legszebb alkotásaik a kúriaépület bemutatótermében tekinthetők meg. Az udvarban található másik, felújított  Radics-kúriát (XVIII. sz.) kiállítóhelyként üzemeltetik. A hevesi szőttes alapozta meg a város nemzetközi ismertségét.

Sakkmuzeum
Sakkmúzeum

A templom melletti utcában ritkaságnak számító kiállítást tekinthetünk meg, a Sakkmúzeumot (Hunyadi u. 2.), amely Dobroviczky Ferenc magángyűjteményeként jött létre. Régi sakk-készletek, érmék, versenyzők arcképei, híres játszmák láthatók itt. (Nyitva: H-V.: 8.00-16.00, egyéb időpontban bejelentkezés alapján, Tel.: 36/346-865)

A város egyik jellegzetessége, hogy Heves megyében itt épült a legtöbb, közel húsz nemesi kúria és kastély. Több régi kúriában ma intézmény vagy üzlet működik. A volt Dobóczky-kúria (Dobó u. 29.) 1842-ben épült klasszicista stílusban, ma az Eötvös József Középiskola kollégiuma. A szomszédságában álló egykori Kállay-kúria is a középiskola épülete, ma tantermeknek, műhelynek ad helyet.A Deák Ferenc utcában található a volt Remenyik-kúria, amely az 1840-es években klasszicista stílusban épült. Jelenleg Gondozási Központ működik benne.A Gyöngyösi utcában áll az 1926 és 1929 között épült református templom.

Újtelepi Katolikus templom
Újtelepi Katolikus templom

Heves Újtelepi városrészén 1996-ban épült fel az új római katolikus templom. Jászberény felé, a Fő utca bal oldalán, árnyas fák közt az egykori Hellebronth-kastély, majd Tüdőkórház helyén működik a 2005-ben felújított Idősek és Mozgásfogyatékosak Otthona. 2005 szeptemberében vette fel volt igazgatójának, a város másik díszpolgárának, dr. Szegő Imre gerontológusnak a nevét. Az intézet kertjében, 1971-ben avatták fel Kő Pál Ünnep c. alkotását, 2006-ban pedig az intézmény névadójáról készült szobrát.

A régi vásártéren (Deák F. u. végén, ma park) Venczel József, erdélyi társadalomkutató és politikus (szül. 1913., Csíkszereda) születésének 80. évfordulóján, 1993-ban emléktáblát és kopjafát avattak. A Jászapátira vezető főútvonal mellett, a Zsidó temetőben található a Mártírok Csarnoka, az egykori hevesi zsinagóga berendezési tárgyaival. Az út másik oldalán, a pusztacsászi temetőben 2004-ben 1848-49-es emlékhely létesült a hevesi szabadságharcosok tiszteletére, 2005-ben pedig a hevesi nemzetőrök neveit tartalmazó obeliszket avattak fel..

Heves az utóbbi másfél évtized alatt a térség jelentős kulturális centrummá nőtte ki magát. Habár a Tisza-tó a város határához 25 km-re található, a településen mégis vannak olyan létesítmények illetve látnivalók, amelyek a kirándulókat, nyaralókat, pihenni vágyókat idecsalogatják.



Bejelentkezés






Elfelejtette a jelszavát?
Még nincs azonosítója? Regisztráljon!

Szavazás

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online

Eseménynaptár

« < Április 2024 > »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5


© 2024 Heves Város Önkormányzata  ::  Készítette: Progikon Stúdió